Wat is ISO 9001?

De norm op het gebied van kwaliteitsmanagement

ISO 9001 is de internationaal erkende norm op het gebied van kwaliteitsmanagement, een begrip in vrijwel iedere sector. De norm is een maatstaf voor transparantie en betrouwbaarheid in de markt. In alle onderdelen van het proces in jouw organisatie komt kwaliteitsmanagement terug. Het zorgt ervoor dat de producten of diensten van jouw organisatie altijd voldoen aan de eisen en wensen van klanten, maar ook van andere belanghebbenden. Door gedegen kwaliteitsmanagement wordt bijvoorbeeld ook altijd voldaan aan de meest recente wet- en regelgeving.

PDCA-cyclus

De ISO 9001 norm zet je op met behulp van de Plan-Do-Check-Act-cyclus (PDCA-cyclus). Je bent voortdurend bezig met het verbeteren van jouw interne organisatie. Met de processen die je inricht om je kwaliteitsmanagementsysteem op te zetten danwel te verbeteren bedien je je klanten op de beste manier mogelijk, van het maakproces tot aan de ondersteuning.  Je zorgt voor tevreden klanten, voor loyale klanten omdat je constant aan hun verwachtingen voldoet en deze misschien zelfs overtreft.

Aantoonbare kwaliteit

Met ISO 9001 kwaliteitsmanagement laat je aan je klanten en aan andere belanghebbenden zien dat jouw organisatie processen volledig beheerst en dat je stelselmatig producten en diensten levert die aan de eisen van klanten én aan relevante wet- en regelgeving voldoen. Wist je dat 50% van bedrijven die op een succesvolle manier ISO 9001 kwaliteitsmanagement in hun organisatie implementeren uiteindelijk een hogere omzet behalen?

Besparen op de kosten

Met gestroomlijnde processen waarin iedereen zich kan vinden en waarbij kwaliteit centraal staat verklein je de kans op fouten aanzienlijk. Ook werkt iedereen in jouw organisatie meer efficiënt, als je tenminste het kwaliteitsmanagementsysteem goed inricht! Uiteindelijk bereik je meer in minder tijd en met minder middelen.

Waarom zou ik voor ISO 9001 certificering gaan?

ISO 9001 is de internationaal erkende norm voor kwaliteitsmanagement. Al vele organisaties wereldwijd zijn de trotse houder van een ISO 9001 certificaat. Het is niet alleen erkenning voor de inspanningen van iedereen binnen jouw organisatie, met een ISO 9001 certificaat toon jij aan dat jouw organisatie het leveren van de best mogelijke kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan.

Gratis download: checklist ISO 9001

Wil jij aan de slag met je ISO 9001 certificaat, maar weet je nog niet goed waar je moet beginnen? We hebben een handige ISO 9001 checklist voor je klaar te staan. Klik hier en download de checklist gratis. 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down