Wat is VCA?

Veilig werken

Ben je op zoek naar een managementsysteem dat veilig werken garandeert? Dan kom je uit bij de VGM (veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers (VCA). Deze wordt nationaal het meest gebruikt wanneer het gaat om het behalen van een managementsysteem over veilig werken,  VCA wordt in de meeste organisaties namelijk ingezet om medewerkers veiliger te laten werken en om het aantal arbeidsongevallen te verminderen.  Je toont derhalve aan dat je veiligheid als grootste prioriteit stelt door het halen van je basiscertificaat (VCA*), je certificaat als hoofdaannemer (VCA**) of je VCA Petrochemie (wanneer je in die branche werkzaam bent).

Maar waarom VCA?

Steeds meer vragen opdrachtgevers vragen een VCA certificaat voordat ze met iemand in zee gaan. Dit gebeurt vooral als de werkzaamheden een verhoogd risico hebben. Met dit certificaat garandeer jezelf van een grotere kans op mooie opdrachten, meer kans op samenwerkingen met externe partijen en je garandeert daarnaast ook voor jezelf en de mensen in je organisatie de hoogst mogelijke veiligheid.

Meer voordelen VCA

Door concreet bezig te zijn met veiligheid binnen het bedrijf zorg je ervoor dat alle medewerkers veiligheid en alles wat daarbij komt kijken serieus nemen. Jouw bedrijf maakt hiermee een fikse professionaliseringsslag wat ervoor zorgt dat het naar een hoger niveau getild wordt en daarom meer waard is.

Verschillende certificatieniveaus

Het VCA certificaat kent drie verschillende certificatieniveaus: VCA* (1 ster), VCA** (twee sterren) en VC Petrochemie. VCA* is de basiscertificering en is vooral gericht op veilig werken op de werkvloer. Vaak heb je hier als onderaannemer genoeg aan. Werk je vaak als hoofdaannemer? Dan is VCA** vaak een vereiste. VCA Petrochemie is hetzelfde als VCA** maar is specifiek gericht op bedrijven die (in)direct te maken hebben met de petrochemisch industrie. In de VCA norm is vastgelegd welke onderdelen per niveau verplicht zijn. Je hebt zelf de keuze welk niveau je wil certificeren.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down