Corona en interne audits
21 mei 2021 

Corona en interne audits

We leven al meer dan een jaar met Corona. Hoewel het erop lijkt dat we het ergste gehad hebben blijft thuiswerken de norm. Maar ook thuis gaat het werk door, net als audits. Hoe voer je op afstand een interne audit zo uit dat het kwalitatief goed is?

 

Waar moet je aan denken?

  • Welke tool gaan we gebruiken?
  • Werkt alles?
  • Welke risico’s zijn?

 

Voorbereiding

Ook bij een audit op afstand is duidelijke communicatie een vereiste. Plan het auditprogramma in zodat het passend is voor een remote audit of pas desnoods het auditprogramma aan als deze al was opgesteld maar niet meer toereikend blijkt te zijn. Projectbezoeken bijvoorbeeld zijn vrijwel onmogelijk om van een afstand te auditen.

Plan tijdig! Agenda’s lopen vol en mensen moeten zich kunnen voorbereiden, helemaal als er documentatie moet worden ingezien die niet digitaal is. Zorg ervoor dat je auditees weten waar ze voor geaudit worden  en geef hier ook duidelijk bij aan wat je wil zien en hoeveel steekproeven je minimaal afneemt.

 

Audit uitvoeren

Voer de audit uit zoals je gewend bent: een interview met een openingsgesprek, een inhoudelijk deel en een slotgesprek. Interview de auditee over het betreffende normonderdeel of proces waar hij/zij verantwoordelijk voor is. Zorg dat je bewijslast verzameld. Vraag de auditee om zijn of haar scherm met je te delen, zodat je de bewijslast ook tijdens een remote audit kunt inzien.  Noteer goed welke documenten, registraties etc. je hebt ingezien om je audit volledig herleidbaar te maken. Goede terugkoppeling aan de auditee tijdens de audit over wat je signaleert en wat je bevindingen zijn is essentieel, want digitale communicatie is nou eenmaal minder duidelijk.

 

Afronden

Ook tijdens een remote audit is het van belang een rapportage bij te houden. Beschrijf hierin altijd goed en duidelijk dat het om een remote audit gaat en welke risico’s hierbij zijn komen kijken: dat je bijvoorbeeld bepaalde onderdelen niet hebt kunnen zien (werking van machines) of dat een en ander door internetproblemen misschien niet goed is verlopen. Verder hanteer je de gebruikelijke procedure voor het afronden van je audits.

 

My ISO Genius
Maak jij al gebruik van My ISO Genius? Deze tool zorgt ervoor dat jij op-en-top voorbereid bent op de audit. Er is maar één uitkomst mogelijk: jij haalt die certificering binnen. Nieuwsgierig? Vraag een gratis persoonlijke rondleiding aan en laat het gemak van de tool je verbazen.

 

Meer informatie

Heb je verdere vragen over dit onderwerp? Wil je meer informatie? Of heb je hulp nodig bij het afnemen van een interne audit op afstand? Neem gerust contact met ons op, wij zijn je graag van dienst.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down